HISTORIA

Wszystkie wrażenia smakowe, które pozostawiły w mojej pamięci niezatarty na zawsze ślad, stanowią dla mnie od dawna najlepszą motywację do pracy w moim zawodzie i do tworzenia wysokiej jakości produktów.

„W Lotaryngii, skąd pochodzi mój tato, niedaleko granicy z Luksemburgiem i Niemcami, lokalnymi specjalnościami, które uwielbiałem, były ptysie z kremem, binokle z nadzieniem, tarty z serem, rolady bûches de Noël czy alzackie babki drożdżowe. Z kolei region Dordogne, skąd pochodzi moja mama, to słoneczna kraina w południowo-zachodniej Francji, gdzie upodobałem sobie szczególnie chleby na zakwasie wypiekane w piecach opalanych drewnem, z wyraźnym kwaskowatym posmakiem, kromki pieczywa smarowane pasztetem z gęsich wątróbek, ciepłe grzanki podawane na śniadanie…

Wszystkie te niezapomniane wrażenia smakowe, stanowią dla mnie od dawna najlepszą motywację do pracy w moim zawodzie i do tworzenia wysokiej jakości produktów. A skąd w takim razie miłość do Polski? Urzekły mnie tu przede wszystkim rozświetlone słońcem polskie krajobrazy! Pamiętam, że za czasów mojego dzieciństwa w Lotaryngii, gdzie silnie rozwinięty był przemysł górniczo-hutniczy, w mojej rodzinie była osoba o nazwisku Nowak - a co jeszcze bardziej ciekawe, był to cukiernik z zawodu. Wiele lat później, zupełnie przypadkiem, miałem okazję kilkukrotnie odwiedzić Polskę. Za każdym razem przyjeżdżając w te strony, słyszałem od Polaków jak bardzo tęsknią za smakiem francuskich, chrupiących bagietek i ciepłych croissantów… W ten oto sposób w mojej głowie narodził się pomysł na otworzenie działalności w kraju nad Wisłą, a jak słusznie śpiewa Jacques Brel, to miłość daje nam siłę, aby „słońcem zamalować brzydotę przedmieść… wyznaczyć drogę… dopomóc przeznaczeniu” …i tak oto 13 marca 2008 roku otworzyłem na Nowym Świecie pierwszą francuską piekarnię w Warszawie.. 

TRADYCJA

Vincent Boulangerie Patisserie to nie tylko piekarnia, ale także cukiernia i bistro oferujące niepowtarzalne francuskie pieczywo i wyroby cukiernicze.

 

Wypieki tradycyjne, które tworzymy dla Was w naszych piekarniach są jedyne w swoim rodzaju. W każdy wyrób wkładamy profesjonalizm i pasję, które zadowoli podniebienie niesamowitym smakiem naturalnych składników. Vincent Boulangerie Patisserie to piekarnia w której oddasz się błogiej degustacji prawdziwego francuskiego pieczywa, naturalnych ciast oraz pysznej kawy w naszym bistro. Nasze wypieki powstają z tylko naturalnych składników, tworzone według tradycyjnych receptur. W ich tworzenie wkładamy nie tylko dużą dozę doświadczenia, ale i pasję. Smak francuskich produktów trafia w wysublimowane gusta miłośników pieczywa i słodkich wypieków. Zarówno nasza francuska piekarnia, jak i cukiernia, to produkty tworzone na światowym poziomie. Dzięki zastosowaniu samych naturalnych składników, bez spulchniaczy, sztucznych barwników, sztucznych kwasów przyspieszających fermentację, konserwantów i odpleśniaczy, staliśmy się wiodącą marką na rynku piekarniczo-cukierniczym.

PRODUKTY
PROSTO Z FRANCJI

Chcemy rozwijać naszą działalność, nie tracąc przy tym na jakości naszych produktów.

Do produkcji zdrowego pieczywa do naszej piekarni sprowadzamy z Francji najlepsze dostępne na tamtejszym rynku mąki, jak i inne składniki. Mimo, że ich koszt czterokrotnie przewyższa cenę tych dostępnych na polskim rynku dla nas najważniejsza jest jakość oraz smak wypiekanych przez nas produktów. Ściśle przestrzegane w naszych piekarniach procesy technologiczne wykluczają automatyzację - wszystko wykonujemy ręcznie, a przy sporządzaniu ciasta pilnujemy, żeby proces fermentacji odbywał się zgodnie z recepturą. Nie stosujemy polepszaczy w celu usprawnienia czy przyspieszenia procesów produkcyjnych. Składniki bazowe, z których powstają nasze wyroby, to woda, mąka, sól oraz trochę drożdży i zakwas.

BIURO

Vincent Boulangerie Patisserie Sp. z o.o
ul. Białostocka 42
03-741 Warszawa
biuro@vincent-boulangerie.com

ul. Chmielna 21

Warszawa
Pon - Nd 6:00 - 00:00
tel. (22) 270 23 09
tel: +48 691626499
chmielna@vincent-boulangerie.com

ul. Nowy Świat 64

Warszawa
Pon - Nd  6:00 - 00:00
nowyswiat@vincent-boulangerie.com
tel. (22) 828 01 15

CH ARKADIA

al. Jana Pawła II 82
Warszawa
Pon - Sb 8:00 - 22:00
Nd 8:00 - 21:00
tel. (22) 351 98 35
arkadia@vincent-boulangerie.com

PL. GRZYBOWSKI 2

Warszawa
Pon - Nd 6:00 - 00:00
grzybowski@vincent-boulangerie.com

GALERIA MOKOTÓW

ul. Wołoska 12
Warszawa
Pon - Sb 8:00 - 22:00
Nd 8:00 - 21:00
mokotow@vincent-boulangerie.com

SADYBA BEST MALL

ul. Powsińska 31
Warszawa
Pon - Sb 8:00 - 22:00
Nd 8:00 - 21:00
sadyba@vincent-boulangerie.com

CH Stara Papiernia

al. Wojska Polskiego 3 
Konstancin Jeziorna
Pon - Sb 9:00 - 20:00
Nd 10:00 - 18:00
tel. (22) 702 86 10
starapapiernia@vincent-boulangerie.com

Oławska 8

Wrocław
Pon - Pt 7:00 - 22:00
Sb - Nd 8:00 - 22:00
tel. (+48) 507 005 802
olawska@vincent-boulangerie.com

Białostocka 42

Warszawa
Pon-Sb 7:00 - 20:00
Nd 7:00 -20:00

CH Blue City

Aleje Jerozolimskie 179
Warszawa

Pon - Sb 9:00 - 22:00
Nd 9:00 - 20:00
bluecity@vincentcafe.pl

CH Zlote Tarasy

Złota 59
Pon - Pt 8:00 - 22:00
Sb - Nd 8:00 - 21:00
 

ul. Ruska 5

Wrocław
Pon - Pt 7:00 - 22:00
Sb - Nd 8:00 - 22:00

tel. (+48) 508 054 617
ruska@cafevincentwro.pl

CH Wroclavia

ul. Sucha 1
Wrocław
tel. (+48) 570 010 766